Analiza cene zlata u odnosu na dolar

Analiza cene zlata u odnosu na dolar ne donosi lepe vesti američkoj valuti. Konstantno loše vođena spoljna ekonomska politika i aktuelna zdravstvena kriza su dovela do ozbiljnih problema u vrednosti valute dolar.

Aktuelna finansijska politika američkih vlasti potkopava poverenje u dolar i prisiljava investitore da kupuju zlato što je aktivnije moguće. Takav komentar objavila je jedna od glavnih svetskih investicijskih banaka Goldman Saks, piše Blumberg.

Analitičari Goldman Saksa tvrde da su strahovi od inflacije u zemlji naglo porasli. Rasprava se promenila tokom očekivane odluke Kongresa o novom krugu fiskalnih podsticaja za jačanje privreda, prenosi Seebiz.

U tekućoj godini Federalne rezerve (Fed) već su povećale svoj saldo na 2,8 biliona dolara. Goldman Saks otvoreno je govorio o posledicama takvih podsticaja. Analitičari prepoznaju i predstavljaju širu sliku koja se odražava na inflaciju.

Analiza cene zlata

Banka je objavila da će cena zlata ove godine porasti na 2.300 dolara po unci, što je znatno više od ranije najavljenog rekorda – dve hiljade dolara. Trenutno je glavno sredstvo za očuvanje imovine već naraslo na 1.950 dolara. Pad realnih kamatnih stopa u SAD-u mogao bi gurnuti cenu zlata na rekordne nivoe, kažu bankari.

Na kraju jula dolar je pao na dvogodišnji minimum u odnosu na evro. Trend se intenzivirao kada je Evropska unija objavila plan privrednog oporavka težak 750 milijardi evra.

U jun, bivši predsednik investicijske banke Morgan Stanli i profesor sa Univerziteta Jejl Stephen Roach predvideo je da će dolar izgubiti trećinu svoje vrednosti u 2021.-2022. Svoju prognozu objasnio je nakupljenim problemima američke ekonomije.

Nešto više o aktuelnostima iz sveta finansija možete pročitati klikom OVDE

autor: Blic

uredio: Tim Benefit