Banka manje – ukrupnjava se bankarsko tržište u Srbiji

Banka manje u Srbiji. Prodata je i Sber banka što znači da ćemo vrlo brzo po okončanju transakcije na tržištu imati 23 banke. Poznavaoci istovremeno tvrde da bi u Srbiji, moglo da bude i manje banaka, i da je optimalan broj između 15 i 18.

Domaća AIK Banka, koja posluje u okviru MK Group, potpisala je prošle nedelje kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija. Kupoprodajni ugovor o preuzimanju deo je zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbank Europe AG i s druge strane AIK Banke a.d. Beograd, te Gorenjske banke Kranj i trećeg učesnika AEC Ltd.

Na ovaj način okončana je još jedna velika transakcija na finansijskom tržištu Srbije. Sada će sa najnovijom transakcijom poslovati ukupno 23 banke – još jedna banka manje. Poređenja radi, 26 banaka imali smo do nedavno, a 2000. godine u Srbiji je poslovalo čak 47 banaka.

Banka manje – koje su se još promene desilo ne tako davno

A, ne tako davno, počela je sa radom nova OTP banka Srbija i to spajanjem OTP banke Srbija, Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad.

Banka manje – I OTP banka je preuzela Societe Generale kao i Vojvođansku banku

U to vreme imali smo i preuzimanje Komercijalne banke od strane NLB banke iz Slovenije. Prethodno je i Oportjuniti banka u Srbiji dobila nove vlasnike – dve banke iz Nemačke i dve kompanije sa sedištem u Luksemburgu i Holandiji.

– Procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu su očekivani i treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjavanje. Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18. Procene pokazuju da je broj banaka u odnosu na naš broj stanovnika ali i BDP, iznad optimalnog, pa očekujem o u narednom periodu dalje integracije – ocenio je za “Blic Biznis”, dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Naš sagovornik dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi. To se najviše odnosi na primenu novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

Veliki broj banaka koje su postojale početkom 2000-ih godina, u međuvremenu je kroz akvizicije ili pripajanja, promenilo i nazive i korporativne boje. Svi se dobro sećaju Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke… Mnoge od njih su otišle u istoriju, mnoge su promenile nazive i vlasnike.

Ono što je sigurno je da ukrupnjavanja i konsolidacija bankarskog sistema i dalje traje. U jednom momentu bilo je i teško ispratiti sve kupovine, prodaje i preimenovanja banaka.

Šta se još dešavalo?

Mnogi pamte i da je Nacionalnu štedionicu kupila grčka EFG banka. Kao i da je HVB banka postala Unikredit, a da je Metals banku prvo preuzela država, da bi zatim postala Razvojna banka Vojvodine koja je kasnije otišla u stečaj.

Austrijski Erste je na srpsko bankarsko tržište ušao kupovinom Novosadske banke. Tu banku je prvo kupila grčka Alfa banka, a nju je zatim preuzela AIK banka…

Uz trend konsolidacije postojećih, na srpsko bankarsko tržište su 2014. i 2016. stigle i dve potpuno nove banke – Mirabank i Bank of China.

Šta nas čeka?

Stručnjaci ocenjuju da je nesporno da se konsolidacijom bankarskog sektora postiže i konkurentnost, pa i pomeranja cena određenih bankarskih proizvoda i usluga, što je povoljno za privredu i stanovništvo.

– Sve to ima i benefite jer akvizicije donose dobro i građanima i privredi i to prvenstveno kroz niže troškove po raznim osnovama. Kada je reč o privredi, veća banka ima znatno veći kreditni potencijal i mogućnost da finansira veće projekte. Uostalom banke udruživanjem povećavaju svoje kapacitete, ali posluju i racionalnije – kaže Hanić za “Blic Biznis”

I iz Narodne banke Srbije su više puta navodili da su promene vlasničke strukture u bankama uglavnom inicirale matične banke, ali i podsećali da je to posledica globalnih procesa ukrupnjavanja u okviru bankarskih grupacija.

Nešto više o novostima iz sveta finansija možeta pročitati klikom OVDE

autor: Blic

uredio: Tim Benefit

Like us on Facebook