Banke i kriptovalute – kontrola u najavi ili?

Banke i kriptovalute – od rata do ljubavi ili od konkurencije do kontrole? Hoće li kriptovalute izgubiti ono zbog čega su najpopularnije, hoće li izgubiti svoju nezavisnost?

Londonska firma za usaglašavanje kriptovaluta sa kompanijama Elliptic lansirala je novi alat koji bankama omogućava bližu saradnju sa kripto-berzama.

Pod nazivom Elliptic Discovery, ovaj proizvod prikuplja detaljne profile više od 200 globalnih kripto berzi. Na taj način bi banke mogle da upravljaju rizicima povezanim sa kripto transakcijama, prenosi “Business Insider”.

Banke i kriptovalute – praćenje i kontrole već dugo vremena u senci

Dizajniran posebno za banke, Elliptic Discovery navodno pruža timovima za usklađivanje neophodne uvide kojima će identifikovati tokove sredstava na kripto imovini i proceniti rizike uključujući pranje novca. Alat se, kako se izveštava, zasniva na podacima kompanije Elliptic. Podaci se prikupljaju od 2013. godine i nudi širok spektar identifikatora i pokazatelja rizika u pogledu izloženosti kripto-imovini putem berzi, napominje se u izveštaju.

Džejms Smit, izvršni direktor i suosnivač kompanije Elliptic, napomenuo je da je novi alat stvoren da se reši postojećeg nedostatka vidljivosti u ekosistem kripto-imovine od strane bankarskih institucija, prenosi “Cointelegraph”.

Prema Smitu, nedostatak pristupa kripto industriji doveo je do “nulte tolerancije” prema novoj klasi imovine i frustrirao kupce. Banke su “ostale slepe za stvarne rizike koje predstavlja njihova izloženost kripto-imovini”.

Smit je istakao da postoje različite vrste berzi kriptovaluta, koje bi banke uzele u obzir prilikom procene rizika.

“Elliptic Discovery se menja tako što omogućava bankama da osvetle svoju kripto-aktivu klijenta i preduzmu pristup zasnovan na riziku. Nisu sve berze kripto-imovine slične i Elliptic Discovery će bankama omogućiti da to razlikuju i iskoriste priliku za bliski rad sa ovim preduzećima, na osnovu procene rizika zasnovanog na dokazima”, rekao je Smit.

Nešto više o kriptovalutamo možete pročitati klikom OVDE

Ukoliko želite da se dodatno informišete o dopunskom zdravstvenom osiguranju obavezno nas kontaktirajte klikom OVDE

autor: Blic

uredio: Polosi team

Like us on Facebook