Banke i marketing – od sada mnogo oprezniji spoj

Banke i marketing – od sada mnogo oprezniji spoj

Banke i marketing – kao i svaka uslužna delatnost na otvorenom tržištu i bankarski sektor je mnogo ulagao u marketing svojih usluga.

Banka – do sada je kroz reklame, bilborde, flajere i sl. izgledala kao jedno savršeno mesto za svakog klijenta gde može doći i rešiti sve svoje probleme (bar one finansijske). Po novom će sve banke i finansijske institucije u Srbiji morati do 1. aprila da prilagode veličinu slova na svojim novim reklamama, koje objavljuju u novinama, na televiziji, portalima, društvenim mrežama, aplikacijama…

Novima pravilima Narodne banke Srbije (NBS) biće, između ostalog, i dalje moguće da banka napravi oglas u kojem se kaže “vraćamo novac” ili “dajemo poklone”, ali samo ako banka zaista vraća novac bez ikakvih dodatnih uslova, što će takođe morati jasno da stoji kako u oglasu tako i na papiru koji klijent potpisuje.

Bankama je ostavljen rok, da već postojeće reklame koje koriste, do 1. juna usaglase sa novim zakonskim rešenjima koja stupaju na snagu 1. aprila.

Prema rečima Bojana Terzića, generalnog direktora Sektora za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga NBS, propisima o kojima je u toku javna rasprava, detaljno su uređena pitanja koja su često bila predmet kritika javnosti, poput termina “bez kamate”, “bez troškova obrade kredita”, “garantovano odobravamo” ili “nula posto kamate”.

– Ovom odlukom obuhvaćeni su svi načini reklamiranja, kako u elektronskim medijima, štampanim, radiju, tako i u javnom prostoru, na bilbordima, ali i na internetu, što uključuje i jutjub kanal, društvene mreže i sajtove – navodi Terzić za Tanjug.

Ističe da pravila važe i kada klijenta na telefon zovu službenici banke ili agencije koja u ime banke reklamira ponude.

Banke će u naredna tri meseca moći da se prilagode novim standardima, a koji su, objašnjava Terzić, jednaki onima koji postoje u EU.

Nešto više o bankarskom sektoru u Srbiji možete pročitati OVDE

autor: Polosi team

izvor: Blic

Comments are closed.

Like us on Facebook