Cena zlata raste

Cena zlata dostigla je u utorak 1.980 dolara. Iako je zlatna unca (31,1 gram) ove godine poskupela za gotovo 30 odsto, većina analitičara predviđa dalji rast jer faktori koji upravljaju njenim rastom ostaju nepromenjeni, piše portal SEEbiz.

Prvo, postoji glomazno štampanje novca centralnih banaka, nulte (ili čak negativne) kamatne stope, neprofitabilno tržište obveznica (u smislu traženih povrata), krajnje neizvesna ekonomska budućnost, a poslednjih nedelja slabljenje dolara i nova neslaganja između Vašingtona i Pekinga. Klađenje na visoke cene zlata postaje sve hrabrije.

Za dve godine granica od 3.500 dolara mogla bi pasti, kaže većina bikovskih analitičara, ističući kako je zlato u bikovskim trendovima istorijski odskakalo sedam ili osam puta sa dna. Ako za osnovnu uzmemo cenu od 1.050 dolara, to bi moglo značiti rast do 8.000 dolara.

Značajno je koliko je lako srušen rekord (1.917 dolara) iz 2011. godine. Juče je došlo do konsolidacije, unovčavanja profita (iako više za srebro nego za zlato), ali popodne je cena opet bila na 1.950 dolara. Ukratko, tržište je vrlo jako.

Cena zlata raste – ko zna koliko ako ekonomija i dalje bude u padu

Američke federalne rezerve to danas sigurno neće promeniti. Smatra se da će u većini slučajeva to doliti gorivo na vatru.

Nakon dvodnevne sednice, Fed će objaviti da li priprema dodatne mere za pomoć privredi. Situacija se pogoršava. Na poslednjem sastanku bilo je 20.000 novoinficiranih ljudi u Sjedinjenim Državama svaki dan, sada ih je 70.000. Na tržištu rada smernice su ponovno razlog za zabrinutost.

Fed je stoga već najavio da će produžiti programe kreditiranja na tri meseca (do kraja ove godine) kako bi kompanije sa svežim kapitalom mogli započeti novi investicioni ciklus.

Najnzanimljivije vesti iz sveta finansija i biznisa možete pročitati OVDE

autor: Blic

uredio: Tim Benefit