Da li je Bitcoin prevara veka?

Da li je Bitcoin prevara veka? Sumnje u najpoznatiju kriptovalutu a samim tim i ceo sistem kriptovaluta traje od samog početka!

O samom kretanju vrednosti kriptovaluta kao i o opasnostima i turbolencijama koje se dešavaju na ovom tržištu pisali smo OVDE i OVDE

“Elliott Management”, hedž fond vredan tri milijarde dolara koga je osnovao milijarder Pol Singer upozorio je svoje klijente da ne ulažu u bitcoin i druge kriptovlute.

U pismu fond koristi akronim WTHIT (na engleskom “What the hell is this”, što znači “Šta je ovo, do đavola”) kao sinonim za kriptovalute.

– Strah od toga da ćemo nešto propustiti je pomoglo rast WTHIT. U istoriji koja bude napisana će se kriptovalute opisivati kao najbriljantnija prevara u istoriji – napisao je Fond u pismu svojim klijentima.

Fond je u pismu objasnio šta sve smatra da nije u redu sa kriptovalutama:

– Svi smo se smejali primitivnim plemenima koja su koristila veliko kamenje ili svinje kao valutu. Pa, smejte se ako hoćete, ali kamen ili zdrava svinja jesu nešto stvarno. Kriptovalute su ništa izuzev marketinške moći izumitelja, finansijera i drugih koji vole ideju o kupovini crne kutije (koja je očito prazna) po ceni automobila “kia” i sanjanju da će se ona pretvoriti u “mercedes”.

Bilo je trenutaka kada su ti snovi materijalizovani za samo nekoliko sati. To nije samo mehur. To nije samo prevara.

Radi se možda o vanjskoj granici, o ultimativnoj ekspresiji i sposobnosti ljudi da uhvate etar i da se nadaju da će ga jahati do zvezda – piše u pismu.

Ovo nije prvi put da “Elliott Management” i Pol Singer kritikuju kriptovalute, to su činili još 2013. godine, ali je vrednost kriptovaluti od tada drastično porasla sve do početka ove godine.

Fond u pismu citira kapitalistu Avija Tevanijana koji je rekao da “znamo da će samo 21 milion bitkoina biti stvoren”.

Prema “Elliot Management-u” to nije tako, jer softveri koji podržavaju kripto valute mogu da dovedu do stvaranja povećanja količine kripto valuta kroz proces zvan “forking”.

– Bitkoin i njegovi rođaci su u suštini apsolutno i potpuno ništavilo, ne postiji ograničenje za bitkoin osim spoljnih granica ljudske ludosti – piše u pismu.

Da li je sve to baš tako i koja je razlika između kriptovaluta i nacionalnih valuta koja isto nemaju nikakvog pokrića veliko je pitanje.

Jer svedoci smo i velikog nestajanja valuta kada je EU uvela euro…i tada je došlo do velikih promena u vrednostima i cenama ali na kraju ipak je to bilo podržano od strane velikih finansijskih kuća.

Bitcoin i kriptovaluta za sada to još uvek nisu.

I to je verovatno još jedan veliki problem.

autor: Polosi team

izvor: Blic

Like us on Facebook