Digitalni evro – nova valuta u najavi

Elektronske valute su glupost, kripto valute nikada neće proći sl, izjave dugo su se mogle slušati u visokim bankarskimkrugovima. Tako nešto neće proći i to nije budućnost! Ovakve izjave su, svima je bilo jasno, bile odbrana. Odbrana od nekontronisanih tokova finansija. Prošlo je dosta vremena koje je dokazalo da ipak kripto valute neće tek tako otići.

Digitalni evro – da li je to jedan od odgovora i pokušaja kontrole id strane velikih centara moći i finansija. Vreme će opet pokazati.

Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog evra i planira da testira ideju pilot-projektom koji počinje sredinom oktobra.

Digitalni evro?!

“Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima”, objavila je u petak predsednica ECB Kristin Lagard, a prenosi portal SEEbiz.

“Naša je uloga da osiguramo poverenje u novac. To znači ispitati odgovara li evro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da izdamo digitalni evro, bude li to potrebno”, rekla je čelnica centralne monetarne institucije evrozone.

Prema ECB-ovom planu, digitalni evro bio bi sličan bitkoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. I digitalni evro zasnivao bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internet transakcijama.

Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u evrozoni, tumače u ECB-u, dodajući da bi bio “nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku”.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamenu.

U planu su razgovori o toj ideji sa građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procenile njihove potrebe.

Javno savetovanje i probna faza započeće 12. oktobra, najavio je ECB.

autor: Blic

uredio: www.polisaosiguranja.rs