IT kompanija iz Srbije preuzela američku

IT kompanija iz Srbije preuzela američku

IT kompanija iz Srbije HTEC Group je jedna od najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu. Danas je objavila akviziciju američke kompanije Momentum Design Lab, koja je globalno priznata kao jedan od najboljih produkt dizajn studija.

IT kompanija HTEC Group (High Tech Engineering Center) je osnovana u Beogradu ali sa sedištem u San Francisku. IT kompanija je navela u saopštenju da se tom akvizicijom pozicionira među svetske lidere u pružanju usluga razvoja digitalnih proizvoda.

Ugovor o akviziciji i pripajanju potpisali su osnivač i generalni direktor HTEC Group, Aleksandar Čabrilo, i osnivač i CEO Momentum Design Lab-a, Dejvid Tomson, u kancelarijama HTEC grupe u Beogradu.

Dalji planovi?

Aleksandar Čabrilo je za portal Netokracija izjavio da ovom akvizicijom HTEC Group želi da proširi svoje znanje i portfolio usluga u oblasti dizajna, piše Netokracija.

– Uloga Momentuma biće da svojim dvodecenijskim iskustvom i reputacijom u domenu produktnog, CX i UX dizajna i inovacija, osnaži i proširi HTEC-ova dosadašnja znanja iz istih domena. Mi smo i ranije sarađivali sa Momentumom u ulozi partnera pa sada planiramo da dovedemo tu saradnju na viši nivo. Momentum timovi će raditi zajedno sa lokalnim timovima u Srbiji i regionu na zajedničkim projektima. Plan je da u narednom periodu pronađemo nove sinergije kako bismo zajedničkim klijentima ponudili mnogo širi spektar usluga od idejnog rešenja do realizacije – rekao je Čabrilo za Netokraciju.

Ambicije se ovde ne zaustavljaju. Nakon akvizicije kompanije koja u svom portfoliu ima saradnju sa 40 kompanija sa liste “Fortune global 500”, Čabrilo je najavio i da HTEC Group razmišlja o tome da postane prva srpska kompanija koja će izaći na Njujoršku berzu.

IT kompanija iz Srbije preuzela američku

– Spajanjem našeg inženjerskog talenta sa inovativnim načinom razmišljanja iz Silicijumske doline, imamo dobitnu kombinaciju za pružanje usluga digitalizacije najboljim svetskim kompanijama. HTEC će nastaviti da aktivno traga i akvizira kompanije koje dele naše vrednosti i kulturu. To je deo šire strategije za rast i dostizanje cilja da postanemo prva kompanija iz Srbije koja je izašla na Njujoršku berzu – najavio je poslovne planove Čabrilo za portal Netokracija.

Ko je u stvari HTEC grupa?

HTEC grupa je globalna kompanija za konsalting, softversko inženjersvo i razvoj digitalnih proizvoda.

Ovo je treća po redu i strateški najvažnija akvizicija HTEC grupe.

Ova akvizicija za HTEC grupu znači i to da sada globalno zapošljava više od 1.000 ljudi. Većina ipak u Srbiji – više od 850 , a 150 u SAD, Velikoj Britaniji, Holandiji, Švedskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Rumuniji.

Od svog osnivanja 2008. godine, kao startapa u okviru Poslovno tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beograda, kompanija je ostvarila neverovatne rezultate i godinama najbrži rast u regionu. U poslednje dve godine je narasla četiri puta sa 250 zaposlenih u četiri tehnološko-razvojna centra u Srbiji, na više od 1.000 zaposlenih na 12 lokacija u šest zemalja Jugoistočne Evrope.

Ko je u stvari Momentum?

Već je pomenuto da se u portfoliju kompanije Momentum nalazi 40 kompanija sa Fortune 500 liste. Takođe tu su i mnogobrojni zanimljivi startapovi, a svojim klijentima širom sveta je pomogla da dostignu ukupnu vrednost od preko 40 mlrd USD.

Osnovan 2002. godine u Silicijumskoj dolini, Momentum Design Lab je jedan od pionira u UX, CX, i produkt dizajnu. Momentum i danas ima globalno prisustvo preko svojih kancelarija u San Mateu, Njujorku, Sidneju i Londonu.

Pet godina za redom, kompanija je rangirana kao prva u svetu iz oblasti UX dizajna na popularnoj biznis platformi Cluth.

IT kompanije Momentum je ekspert u oblasti razvoja digitalnih proizvoda u domenu finansija, zdravstva, marketing tehnologija, medija i zabave, softverskih rešenja i proizvoda široke potrošnje. Ovom akvizicijom će upotpuniti postojeće inženjerske kompetence HTEC-a u istim oblastima, navodi se u saopštenju.

Još neke vesti i zanimljvosti iz sveta finansija možete pročitati klikom OVDE

uredio: Đorđe Nikolić

autor: Blic

Comments are closed.

Like us on Facebook