Lego širi svoje pogone – cena akcija samo rastu

Internacionalna kompanija za igračke Lego Group objavila je planove za otvaranje svoje prve fabrike za proizvodnju ugljeničko neutralnih proizvoda u Vijetnamu 2024. godine.

Danska kompanija za igračke Lego Group potpisala je memorandum o razumevanju s Vijetnamsko – Singapurskim industrijskim parkom Joint Venture Company (VSIP). Memorandum je potpisan za uspostavljanje novog proizvodnog pogona vrednog milijardu milijardi dolara u provinciji Binh Duong u Vijetnamu. Nova fabrika će biti smeštena na površini od 44 hektara. Očekuje se da će otvoriti do 4000 novih radnih mesta do 2036. godine. Početak izgradnje planiran je u drugoj polovini 2022., a proizvodnja bi trebala započeti 2024. godine.

Lego – zašto baš Vijetnam?

Glavni operativni direktor Lego Grupe Carsten Rasmussen objasnio je u saopštenju kompanije: “Vrlo smo zahvalni na podršci vijetnamske vlade koja nam je pomogla da ostvarimo našu ambiciju za izgradnju naše prve fabrike s neutralnom emisijom ugljenika. Njihovi planovi za ulaganje u proširenje infrastrukture za proizvodnju obnovljive energije kao i saradnički pristup radu sa stranim kompanijama koje nastoje izvršiti visokokvalitetna ulaganja bili su među glavnim faktorima naše odluke da gradimo ovde.”

Novo postrojenje ima će solarne panele na svom krovu i u potpunosti će ga napajati novi solarni projekt koji gradi VSIP. Lego Grupa i VSIP planiraju posaditi 50.000 stabala u Vijetnamu kako bi nadoknadili uklanjanje vegetacije tokom izgradnje fabrike.

Novi pogon ojačaće mrežu lanca snabdevanja kompanije i biće šesto proizvodno mesto Lego Grupe na globalnom nivou i drugo u Aziji.

Kompanija u Vijetnamu bit će drugi Legov pogon u Aziji, nakon onog u Kini, otvorenog 2016. godine.

Lego campus

Lego – osnovni razlog je ipak rast prodaje

Kompanija Lego od 2019. beleži dvocifreni rast prodaje u regionu Azije.

Potražnja za Legovim proizvodima je na putu da premaši ponudu iz kineske kompanije u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Rast je u Kini i Aziji ogroman i jednostavno se došlo do zaključka da je potrebno povećati kapacitete. Kao osnovni razlog takvog rasta je rast broja ljudi koji su u srednjem staležu dok je takvo tržište već zrelo u zemljama Zapadne Evrope i Severne Amerike

Novo ulaganje sastavni je deo decenijske strategije Lega da proizvodnju približi ključnim tržištima. Na taj način bi smanjili troškove i zaštititili se od spoljnjih faktora.

uredio: Đorđe Nikolić

izvor: Investment monitor