Nova valuta uskuro preuzima primat

Kako Peking forsira veću upotrebu juana na međunarodnom nivou, kineska valuta bi mogla da poraste do statusa treće najveće svetske rezervne valute u poslednjih 10 godina, prema prognozi u Morgan Stanley.

Udeo juana u globalnoj deviznoj rezervnoj aktivi mogao bi se više nego udvostručiti sa trenutnog nivoa od dva odsto i premašiti udeo japanskog jena i britanske funte, rekli su analitičari banke u izveštaju objavljenom u petak, prenosi portal Bankar.me.

Prema njihovim procenama, kineska valuta, zvanično poznata kao renminbi ili RMB, mogla bi da dostigne pet do 10 procenata rezervne imovine do 2030. godine.

“Ovaj cilj nije nerealan u svetlu otvaranja finansijskog tržišta u Kini, rastuće prekogranične integracije tržišta kapitala koje vidimo kod akcija i fiksnog dohotka i sve većeg udela kineskih prekograničnih transakcija

Kineska novčanica

denominovanih u RMB”, rekao je međunarodni strateg u Morgan Stanley James Lord.

Sve ovo nagoveštava da će globalne centralne banke morati da drže više RMB kao deo svojih rezervi.

Juan isto što i RMB – jedno valuta drugo novac

Banka nije promenila svoje pozitivne poglede na juan uprkos uticaju pandemije korona virusa na kinesku ekonomiju, kao i ostatak sveta. Poslednja prognoza potvrđuje raniju prognozu koju je banka dala početkom prošle godine. Sve više i više centralnih banaka širom sveta postepeno gomila juan u svojoj kasi. Prema Morgan Stanley, najmanje 10 regulatora dodalo je valutu u svoje devizne rezerve prošle godine, a ukupan broj vlasnika dostigao je 70.

Podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuju da se udeo juana u globalnim rezervama udvostručio otkad je uvršten u MMF korpu glavnih rezervnih valuta u oktobru 2016. Tada je udeo juana iznosio jedan odsto, a sada iznosi 2,02 odsto. Njegovi glavni rivali – jen i britanska funta – imaju udeo od 5,7 odsto, odnosno 4,43 procenta. Američki dolar čini skoro 62 procenta globalnog deviznog fonda, a evro preko 20 procenata, prenosi Logicno.com.

Iako su neki analitičari primetili da juan neće uskoro skinuti dolar sa vodeće pozicije, druge prognoze nagoveštavaju da je dolar izgubio na svetskim tržištima. Ranije ove godine, stratezi Goldman Sachsa upozorili su da postoje “stvarne zabrinutosti oko dugotrajnosti američkog dolara kao rezervne valute”.

autor: Blic

uredio: Tim Benefit