Poljoprivreda u vreme korone – stabilnost i podrška države

Poljoprivreda Srbije, jedan od osnovnih ekonomskih i socijalnih stubova države. Da li je korona uticala na nju i koliko? U nastavku možete videti kratak intervju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Korona kriza nije mnogo uticala na srpsku poljoprivredu i nije bilo većih problema, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodaje da što se tiče hrane – žitarica, voća, povrća, Srbija je “mirna” naredne dve godine.

On je za TV Pink naveo poteškoća sa plasmanom ranog povrća jer zelene pijace nisu radile, da je bilo problema i sa malim mlekarama, tovnim govedarstvom, ali da je država svima izašla u susret sa merama podrške.

Poljoprivreda u vreme korone

“Što se tiče ratarstva ii roda pšenice, kukuruza, suncokreta, ova godina je bila toliko dobro da je mene strah kakav će biti sledeća. Ova godina biće jedna od rekordnih što se tiče ratarstva”, naveo je ministar.

Podseća da je u aprilu i maju Srbija izvezla oko milion tona pšenice, jer je imala velike lagere. Rodom, ali i cenom proizvoda, mogu biti zadovoljni i voćari.

Ovih dana, kako je rekao, potpisan je sporazum izmedju EU i Kine u vezi sa plasmanom poljoprivrednih proizvoda.

Što proizvoda sa geografskim poreklom imaće ekskluzivu na kineskom tržištu.

“Naša tri brenda ispunjavaju standarde – fruškogorsaki lipov med, ariljska malina i pirotski kačkavalj”, rekao je Nedimović i dodao da zaslužuiju da uđu u trku.

autor: Blic

uredio: Tim Benefit

Like us on Facebook