Presuda protiv banke zbog osiguranja stambenog kredita

Presuda protiv banke zbog osiguranja stambenog kredita

Presuda protiv banke je danas prvi put doneta pravosnažno u Višem sudu u Beogradu. Njom je potvrđeno da su banke trošak osiguranja stambenih kredita prema Nacionalnoj korporaciji (NKOSK), nezakonito prebacivale na građane i po svakom stambenom kreditu uzimale i po nekoliko hiljada evra.


– Ova presuda je vrlo važna, jer se odnosi na sve stambene kredite, indeksirane i u evrima i u švajcarskim francima, a takvih je oko 90.000. On sada praktično znači da će banke naplaćene premije morati da vrate građanima. Reč je iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po kreditu. Te naknade se kreću do 1,5 do 4,2 odsto odobrene sume. Ako je građanin uzeo kredit od 100.000 evra, za ovu naknadu je platio minimalno 1.500 evra, a maksimalno 4.200 evra, u zavisnosti od vrste obezbeđenja kredita – rekao je za Blic Dejan Gavrilović iz “Efektive” . Naš sagovornik dodaje i da svako ko je uzeo stambeni kredit i platio naknadu NKOSK mora banku da tuži za sebe.

Pravni savetnik “Efektive”advokat Miša Dobrijević objasnio je zašto ova naknada ne može biti naplaćena korisnicima kredita.

Presuda protiv banke zbog osiguranja stambenog kredita

– Korisnik kredita nije strana u ugovoru o osiguranju. On je zaključen između banke i NKOSK, i nije zaključen u korist klijenata. On, dakle, nije osiguranik niti uživa bilo kakvo pravo iz ovog ugovora. Banka, kao kreditor, svoj kreditni plasman osigurava kod NKOSK-a, i to za novac klijenta. Ona istovremeno od klijenata, kao sredstvo obezbeđenja, potražuje založnu izjavu radi stavljanja hipoteke, kao i menice u najvećem broju slučajeva – objašnjava Dobrijević.

Nešto više o vestima iz bankarskog sektora možete saznati klikom OVDE

autor: Polosi team

izvor: Blic

Comments are closed.

Like us on Facebook