Sakriti pare od sebe – štednja po viđenju

Sakriti pare od sebe – štednja po viđenju

Sakriti novac od sebe je uvek bila najbitnija odlika štednje jer u zemlji sa niskim standardom i nerešenim pitanjima zdravstvene nege, penzionim osiguranjem, obrazovanjem i sl. stalno je otvorena prilika da svaki dinar koji se pokuša uštedeti – se iskoristi pre vremena za nešto neodložno, hitno i bitno…i onda štednja ispočetka…

Devizna štednja po viđenju je jedna od retkih bankarskih usluga u Srbiji koja je tokom protekle dve godine zabeležile rast od preko 50 odsto, pa je iznos ove štednje danas u našoj zemlji gotovo duplo veći od vrednosti svih gotovinskih i potrošačkih kredita zajedno i premašuje 5,3 milijarde evra.

To samo po sebi predstavlja svojevrstan paradoks s obzirom da su kamate konstantno padale i da se sada može reći da postoji samo neznatna dobit koja se većini ljudi čini malom i neadekvatnom. Pa u čemu je onda problem, otkud tolika štednja ako se uzme u obzir i opšta besparica, nepoverenje u bankarski sistem, pad kamata i sl.

Suština je da je u poređenju sa drugim vidovima ulaganja na ovaj način novac najdostupniji, samim tim ljudima u Srbiji ovaj vid štednje najviše odgovara. 

Investicioni fondovi nose dozu poslovnog rizika, trgovina kriptovalutama osim što je nepoznanica širim narodnim masama nosi još veće rizike…drugi vidovi berzanskog poslovanja su još komplikovaniji…omiljena štednja je kroz nekretnine ili kroz kupovinu zemlje – ali opet to pretpostavlja veće sume novca koje su na raspolaganju odmah u celini…

Jedini vid štednje koji parira po principu iznosa i opterećenja kućnog budžeta je štednja kroz osiguranje (neke detalje o tome možete videti OVDE )

Na ovaj način je omogućena i finansijska zaštita sadašnjosti i neka vrsta planiranja finansijske budućnosti…ali opet iako veoma atraktivno i u svetu veoma priznato u Srbiji taj način štednje nije sazreo u punom obliku. Kroz osiguranje je moguće ugovoriti i štednju za školovanje deteta o čemu možete više pročitati OVDE

Očekivanja bankara su da će depoziti građana i privrede u 2018. godini nastaviti stabilan rast, kao i da će upravo fleksibilni modeli štednje, biti najzanimljiviji, ali i najzaslužniji za takav rast.

Ukoliko se ovaj trend obistini realno je očekivati da se iznos samo slobodne štednje u Srbiji tokom 2018. godine izjednači sa ukupnom vrednošću potrošačkih, gotovinskih, ali i stambenih kredita građana u našoj zemlji.

autor: Polosi team

Comments are closed.

Like us on Facebook