Uvoz mesa, pravila kao u Evropi

Uvoz mesa, pravila kao u Evropi

Uvoz mesa . Ozbiljan problem svake vlasti. Kako obezbediti uslove za tržišno poslovanje, kako ispoštovati proizvođača, kako odoleti uvozničkom lobiju?

Šest meseci od zamrzavanja ili klanja svinjsko meso ne može biti predmet uvoza u Srbiju.To je današnja izjava ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović. Dodao je da Pravilnik o tome postoji već dve godine, kao i da to kontroliše veterinarska inspekcija na granici.

“To je sveto pismo”, kazao je Nedimović, kako prenosi Blic. U nastavku je izjavio da se u Srbiji primenjuju potpuno izjednačena pravila sa kompletnim okruženjem i EU. Za goveđe meso je još rigoroznije, naveo je ministar odgovarajući na kritike poslanika SRS Milorada Mirčića. Same kritike su iznešene na sednici Skupštine Srbije, gde se raspravlja o zakonima o bezbednosti hrane. Mirčić je rekao da se mesne prerađevine u Srbiji proizvode od mesa koje se uvozi iz inostranstva, a koje u tim zemljama pripada robnim rezervama.

Mirčić je takođe izjavio da je to meso godinama bilo smešteno u hladnjačama. A kada dođe uvoz u Srbiju onda to podrazumeva da se meso tako termički i mehanički obradi da se pretvori u mesne prerađevine.

Nedimović je rekao da je to uvoz mesa na taj način ranije bio dozvoljen, ali da sada ta priča ne stoji. Takođe ne stoji ni priča o GMO hrani i da je ona pokušaj da se izvuku jeftini politički poeni. Takve priče su nešto što je možda bile pre pet godina.

– To što je bilo pre pet godina – tako su i prošli, kako su i radili. Nikako – zaključio je ministar.

Nešto više o vestima iz agrara možete pročitati klikom OVDE

autor: Polosi team

izvor: Blic

Comments are closed.

Like us on Facebook